ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΩΝ

Το Πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο υιοθέτησε το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις με στόχο να οδηγηθούν οι ωφελούμενες και το προσωπικό μας στο ταξίδι αποκατάστασής τους. Οι φιλοξενούμενές μας συμμετέχουν σε αυτό σε εβδομαδιαία βάση στο πλαίσιο του Ημερήσιου Προγράμματος Αποκατάστασης.

 

Ακόμα, πιστεύουμε ότι όλοι έχουν ανάγκη εσωτερικής αποκατάστασης και έτσι τα μέλη του προσωπικού, που παρέχουν φροντίδα, θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμα να κάνουν αυτό που ζητείται από τις ωφελούμενές μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε και ένα δεύτερο Πρόγραμμα Δώδεκα Βημάτων υπό τον τίτλο Διαμόρφωση Υπηρετών αποκλειστικά για το προσωπικό και όσους κάνουν την πρακτική τους στον οργανισμό μας. 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ

Η ύλη που διδάσκεται περιλαμβάνει -χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτά- τα ακόλουθα μαθήματα:

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την οικογένεια καταγωγής, τη λήψη υγιών αποφάσεων κ.λπ.


ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ Ομαδικού τύπου πρόγραμμα εσωτερικής αποκατάστασης.
 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣυναντήσεις με επισκέπτριες ομιλήτριες οι οποίες μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες πάλης και επιτυχίας στη ζωή.
 

ΓΟΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Τα μέλη του προγράμματος  μαθαίνουν πώς να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης στη ζωή των παιδιών τους.
 

ART THERAPYΕυκαιρίες καλλιτεχνικής έκφρασης των συναισθημάτων μέσω της ζωγραφικής και εκμάθηση πρωτότυπων τεχνικών.
 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝΔιδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για την ομαλή ένταξη των μελών του προγράμματος στην ευρύτερη ελληνική κοινότητα.
 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣΈνα μάθημα γνωριμίας με την ελληνική κουλτούρα και νοοτροπία με στόχο την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική πραγματικότητα.
 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ/ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΤα μέλη μας μαθαίνουν πώς να ψωνίζουν τα απαραίτητα κάνοντας οικονομία και πώς να μαγειρεύουν απλά και θρεπτικά γεύματα.
 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ευκαιρίες εθελοντικής προσφοράς των μελών του προγράμματος εκτός της δικής μας κοινότητας.
 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Υποστήριξη των μελών στην προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας μέσω παροχής ανάλογων δεξιοτήτων και βελτίωσης σχετικών  ικανοτήτων τους.
 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Οι φιλοξενούμενές μας μαθαίνουν πώς να καταρτίζουν τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό και να διαχειρίζονται τα έξοδά τους βάσει αυτού.